Användning / Hantering

Finhacka tryffeln i anrättningar där du vill att den ska synas. Riv tryffeln för maximal smak i såser och smör. Hyvla tunna skivor av tryffeln som dekoration med hjälp av ett tryffeljärn eller med en vass kniv. En perfekt mogen tryffel har en vackert marmorerad snittyta i hasselnötsbrunt och vitt.

Tryffel behåller både smak och doft vid frysning. Dess fasta konsistens ändras dock, varför den frysta tryffeln inte lämpar sig att hyvla i skivor. Däremot går den utmärkt att hacka och riva när man tar den direkt från frysen – den ska alltså inte tina först.

Tryffeln är en fantastisk smaksättare, och nyckeln till att lyckas i tryffelköket ligger i att ge tryffeln tid att smaksätta andra råvaror. Råvaror som smör, grädde, ost, ägg och olja framhäver tryffelns smak allra bäst. Dessa råvaror passar utmärkt att kombinera vidare med andra livsmedel som ris, potatis, pasta, sparris, skaldjur, fisk, kött m.m. Om du har tryffel i kylen låt den gärna ligga i några dygn i samma förpackning som någonting som du vill smaksätta. Tryffeln behöver inte röra det den ska dofta in. Men ligger den i samma burk som tex smör, ost, grädde eller olja utan att tryffeln rör råvarorna så blir det mycket tryffelsmak på råvarorna. När man sedan ska använda smör eller grädden tex kan man riva ned lite tryffel i råvaran.  Blandningen tillsätts i slutet av tillagningen och får inte koka.

Här är några enkla sätt att njuta av tryffel:

Tryffelsmör (ca 15-20 g tryffel till 100 g smör)
Till toast, sparris, kött eller skaldjur. Rör smöret mjukt, tillsätt riven tryffel. KLART!
Vill du kan du också ha i en aning färskpressad vitlök.
Gör gärna smöret dagen innan och förvara i kyl så att smöret hinner ta åt sig tryffelsmaken ordentligt.
Tryffelns doft och smak blommar ut när smöret smälter! Kan frysas.

Tryffelmajonnäs (ca 5 g tryffel eller 1/3 tsk Tryffel i Whisky per portion)
Ett tillbehör till skaldjur, lax, vårprimörer, rostbiff m.m. Extra lyxigt tillsammans med gotländska kräftor!
Gör en hemlagad majonnäs eller använd majonnäs på burk (ej lättmajonnäs). Rör majonnäsen smidig. Tillsätt lite Tryffel i Whisky eller finhackad tryffel och en gnutta konjak. Låt stå minst några timmar i kyl före servering. Serveras rumstempererad.

Pasta med tryffel (ca 5-10 g tryffel per portion)
Använd färsk bandpasta – köpt eller hemgjord. Riv eller finhacka tryffel och lägg den i lite grädde. Täck över och låt stå i kyl över natten. Koka ihop naturell grädde till en krämig konsistens, smaka av med salt och peppar. Tillsätt tryffel- och gräddblandningen, värm försiktigt upp såsen och låt den sedan vila under lock medan pastan kokar färdigt. Blanda till sist pastan med såsen, servera med fl agor av parmesan eller Västerbottenost och toppa gärna med hyvlad tryffel.

Gräddsås med tryffel – till kött, fågel, fisk (ca 5 g tryffel per portion)
Riv eller finhacka tryffeln och lägg den i lite grädde. Täck över och låt stå i kyl över natten. Gör en fin sås smaksatt med lämplig fond, ev. soja, salt, peppar, lite konjak alternativt madeira eller vitt vin. Tillsätt tryffel- och gräddblandningen. Värm såsen och låt den stå under lock en stund före servering.

Potatismos/potatispuré (ca 3-5 g tryffel per portion)
Gör ett gott potatismos och riv till sist i tryffeln. Alternativt blanda i ditt eget tryffelsmör i god potatismos. Låt moset stå under lock några minuter före servering.

Omelett/Äggröra (ca 5-10 g tryffel per portion)
Förvara tryffeln tillsammans med äggen i en tättslutande glasburk i 1-2 dygn i kyl. Tryffelns starka arom tränger igenom skalet och smaksätter de råa äggen. Vid tillagning tillsätt tryffel för extra smaksättning eller dekoration.

Italiensk risotto (ca 5 g tryffel per portion)
Låt tryffeln först ligga tillsammans med riset någon eller några dagar i kyl då det tar smak. Vid tillagning tillsätts tryffeln hackad.

Ost (ca 20 g tryffel till 200 g ost)
Dela en god vitmögelost, t.ex. Stafva Vit, och lägg tunt hyvlad tryffel på snittytan. Lägg ihop osten och låt vila något dygn i kylskåp. Servera osten rumstempererad. Komplettera gärna med tryffelhonung eller Tryffel i Whisky-honung.

Färskost (ca 10 g tryffel eller 1 tsk Tryffel i Whisky till 100 g färskost)
Blanda finhackad tryffel eller Tryffel i Whisky med färskost som sedan får vila i kylskåp. Servera

Bearnaisesås/ hollandaisesås (ca 3 g tryffel per portion)
Tryffel är en utmärkt smaksättare av såväl bearnaise som hollandaisesås. Gör en god sås och riv till sist ner tryffeln. Låt vila en stund före servering.

Tryffel i Whisky-honung (1 tsk Tryffel i Whisky till 100 g honung)
Värm honungen i glasburk (utan lock) i vattenbad precis lagom så att den blir flytande. Rör under tiden. Håll den varm i 10 minuter så håller den sig flytande länge. Ta ur honungsburken ur vattenbadet och blanda i Tryffeln i Whiskyn. Sätt på locket. Klart! Förvaras i kyl. Mycket gott t.ex. till vitmögelost, pepparkakor och efterrätter. Gärna med ett vitt sött vin.

Tryffel of Sweden är ett gotländskt företag som vill hjälpa Dig uppleva denna läckerhet i form av både förädlade tryffelprodukter och färsk/djupfryst tryffel.