Tryffelsäsongen på gång

Nu har jag börjat leta tryffel. Men fortfarande är de flesta lite svaga i doften. De är mogna men verkar ha doftat av sig. Är med andra ord fortfarande sommartryffel. Det verkar bli som andra år att först i mitten av oktober är tryffelsäsongen igång på riktigt. Längtar nu till riktigt höstväder!

4 svar till “Tryffelsäsongen på gång“

 • Tryffelpojken:

  Jag letar också efter dina tryfflar! Det har jag nämligen rätt att göra, för ditt svamlande om att tryffeln tillhör markägaren är skitsnack!

  http://www.lantbruk.com/plocka-tryffel-inget-lagbrott/2011-10-05

 • Hej Tryffelpojken! Skulle vara kul att prata med dig. Ring gärna 070-665 25 84.
  Men vadå ”dina tryfflar”? Jag anser att det är markägarnas tryfflar men vet att det inte är prövat i rätten så läget är oklart. Jag har självklart läst artikeln du hänvisar till och förstår precis vad han skriver – att det inte alls är så säkert att jag har rätt. Men att därifrån säga som du gör att jag har fel, tycker jag är fel… Läser man många av kommentarerna är det verkligen inte så självklart!
  Jag tycker också att det är juste att ge markägarna något för att de håller marken så att tryffeln trivs – annars har vi väl snart bara åkermark överallt.
  :-) Olof

 • Pål Börje:

  Växer inte ”tryffel” under markytan?
  I så fall får man inte plocka utan markägarens tillstånd.
  Synliga bär, blommor, frukter samt svampar får man plocka under vissa premisser som t.ex. att det är utom synhåll från markägarens bostad, ej inhägnad mark, åkermark. Ej fridlyst.
  Sedan minns jag inte mer.
  Särskilda regler gäller för nationalpark eller annat skyddat område.

 • Hej Pål!
  Tack för din kommentar. Tar med mig den i den fortsatta diskussionen. Jag har också tolkat allemansrätten ungefär så som du skriver men det finns tydligen andra som tolkar den på annat sätt. :-) Olof

Lämna ett svar